Renovering af ovenlysløsninger og vigtige faktorer at overveje i den forbindelse


Før- og efterbilleder af et ovenlys set indefra i et renoveringsprojekt i Schweiz.
Før- og efterbilleder af et ovenlys set indefra i et renoveringsprojekt i Schweiz.

Når man vælger ovenlysløsninger som en del af et renoveringsprojekt, spiller forståelsen af bygningens funktionalitet en vigtig rolle i beslutningsprocessen. Ved at identificere de faktorer, der påvirker design, specifikation og installation, kan man træffe bedre beslutninger.

Avanceret planlægning er afgørende for at overholde tidsbegrænsninger og specifikke bygningskrav i kommercielle projekter. Hver bygning er unik, og at have kendskab til alle projektets komponenter kan hjælpe med at opfylde renoveringsmålene. Når man vælger dagslysløsninger, skal man også tage højde for at genskabe funktionerne i ældre bygninger.

Overvej omkostninger og designambitioner

Uanset om man ønsker at bevare en eksisterende byggestil eller skabe en mere moderne æstetik, skal man tage højde for omkostningerne ved det arkitektoniske designvalg. Dette kan betyde, at visse funktioner eller udseende skal udskiftes.

Tre vigtige faktorer at overveje:

  • Holdbarhed og lang levetid for ovenlysløsninger
  • Skabelse af en moderne æstetik
  • Overholdelse af regler og industrielle standarder

Ved at undersøge forskellige typer ovenlysløsninger på forhånd, såsom glas, polycarbonat og glasfiber, kan du forfine dine tidlige forslag til renoveringsprojektet. Ved at forstå, hvilken indvirkning disse valg kan have på lang sigt, kan du træffe beslutninger om udskiftning af eksisterende ovenlysløsninger eller en komplet udskiftning af taget.

Ovenlys set indefra i Freinet school De Harp i Belgien.

Ovenlys set indefra i Freinet school De Harp i Belgien.

ebook - Bygningsovervejelser ved kommerciel ovenlysrenovering

Driftsmæssige overvejelser for hele renoveringsprojektet

Praktisk ekspertise er vigtig i et renoveringsprojekt. Mens nogle kommercielle projekter kan drage fordel af, at bygningen forbliver i drift under hele projektet, kan andre ønske en hurtigere installationsproces uden for åbningstiden. Begge muligheder er mulige, og projektets varighed vil være en del af den operationelle beslutningstagning, påvirket af omkostninger og sikkerhedsforskrifter.

Maksimering af naturligt lys og frisk luft i en erhvervsbygning kan være to af mange faktorer, der er forbundet med en vellykket renovering. Succeskriterierne for et projekt kan også omfatte at sikre, at bygninger som togstationer, skoler eller sportsfaciliteter er i drift så meget som muligt. Dette kan have en positiv indvirkning på de lokale myndigheder og samtidig bidrage til omkostningsbesparelser.

Vedligeholdelse og renovering af ovenlysløsninger

Regelmæssig vedligeholdelse og reparation af ovenlysløsninger er afgørende for at forlænge levetiden for tagkomponenterne. En renovering kan også have som mål at forbedre adgangen til taget og kræver grundige undersøgelser af eksisterende tag for at identificere eventuelle problemer.

Ud over de lovmæssige krav

Specifikation og installation af dagslys- og ventilationsløsninger giver mulighed for at løse eventuelle ydeevneproblemer og fremme bæredygtighed. Når man renoverer en bygning, kan planlægning i forhold til termisk kontrol, bæredygtighed og menneskers velbefindende have positive resultater på lang sigt.

Det er vigtigt at skabe et behageligt miljø for dem, der opholder sig i erhvervsbygningen. Yderligere planlægning bør omfatte opfyldelse af produktionsstandarder og luxniveauer i industriområder som lagerbygninger, hvor der bruges maskiner. Uddannelsesfaciliteter kan også drage fordel af reduktion af blænding og jævn lysfordeling i klasseværelser.

Et gennemkørende tog i Almere Centrum Railway Station i Holland.

Et gennemkørende tog i Almere Centrum Railway Station i Holland.

Brandsikkerhed og ventilationskontrol

VELUX Commercial tilbyder et bredt udvalg af dagslysløsninger, herunder ovenlyskupler og fladtagsvinduer, glastage, sammenbyggede ovenlys og glastagsystemer. Vi giver fleksibilitet i designet og tilbyder forskelligt tilbehør, der imødekommer dine behov.

Hos os får du støtte til hele bygningsrenoveringsprojektet. Supporten spænder fra produktvalg til teknisk rådgivning, installation og eftersalgsservice. Vi hjælper med at sikre, at dit byggeprojekt forbliver på sporet. Vores ekspertviden og fortsatte support gør VELUX Commercial til din foretrukne partner inden for dagslys- og ventilationsløsninger. Download vores whitepaper om renovering for at få mere at vide. 

Relaterede artikler

Før- og efterbilleder af en renovering med anvendelse af ovenlysmoduler.

Der er flere faktorer, der påvirker succesen af renoveringsprojekter for kommercielle ovenlysløsninger. Fra valg af den rette dagslysløsning til at få korrekt tekniske rådgivning og installationssupport samt løbende service og vedligeholdelse. Tidsplanerne er ofte stramme, så det er nyttigt at have en ovenlysproducent involveret, som kan tilbyde support, viden og teknisk ekspertise for at sikre, at renoveringsprojektet gennemføres inden for den fastsatte tidsramme.

Modulære ovenlysvinduer giver komfortventilation og naturligt lys i klasseværelser og fællesområder på Peder Lykke Skole. Foto: ITCHY.

Den bedste modgift mod ’vinterdepression’ er et afbræk til et varmere og mere solrigt klima.

Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 

Når dagslysindfaldet i dine industribygninger optimeres, medfører det adskillige driftsfordele. Et øget dagslysindfald øger medarbejdernes komfort, sundhed og produktivitet. Et godt dagslysdesign kan også være med til at gøre sikkerhed til en driftsmæssig prioritet. Uanset om der er tale om et lager, en fabrik eller et hovedkontor, kan VELUX Commercial hjælpe dig med at vælge den sikreste løsning.

Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.

Jumbo Food Market med ovenlyssystemet Vario Therm

Fysiske butikker, der konkurrerer med webshops, har behov for at optimere kundeoplevelsen. Butikslokaler med naturligt dagslys giver kunderne en mere tilfredsstillende shoppingoplevelse. Et godt dagslysindfald skaber også et behageligt arbejdsmiljø for medarbejderne. Det naturlige dagslys giver en behagelig atmosfære i lokalerne, der gør, at man har lyst til at tilbringe tid i dem. Ovenlysløsninger kan spare på omkostningerne og potentielt reducere energiforbruget i forbindelse med kunstig belysning.

The Old Royal Station i Ballater

Det kan være en udfordring for de fleste designere, at implementere ovenlysløsninger i lufthavne og banegårde. Men resultatet er til stor glæde for dem, der bruger de travle haller. Ofte vil de rejsende, på banegårdene og i lufthavnene, befinde sig i en tilstand af frustration eller stress. Disse følelser kan påvirkes positivt, af frisk luft og dagslys, gennem et godt ovenlysdesign.

Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler

Realisering af dagslyspotentialet i hotel- og konferencecenterprojekter har flere fordele. Gæsterne og de besøgende får en bedre oplevelse i bygningens fællesarealer, der skaber en mere naturlig atmosfære. En af fordelene er bedre humør og øget produktivitet hos personalet.

Kontorbygningen Appél set udefra

Dagslys- og ventilationsløsninger forbedrer produktiviteten, komforten og trivslen i kontorbygninger. Erstatter man den kunstige belysning i disse omgivelser med dagslys, sparer man ikke kun på elregningen men også på energiforbruget. Se vores e-bog: Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger for at få mere at vide om dagslysets indvirkning på individer der benytter kommercielle bygninger, samt hvordan dagslys kan blive en del af bygningsdesignet. 

Uden for hjemmet bruger vi det meste af vores tid på arbejdspladsen, og de fleste af os har siden begyndelsen af den digitale tidsalder arbejdet i kontorbygninger. Men det er stadig muligt, at bevare vores forbindelse til naturen med et godt dagslysdesign.

Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Tre terminaler med sammenbyggede ovenlys

Dagslys- og ventilationsløsninger kan gøre lokaler komfortable og attraktive at opholde sig i. Vi tilbyder en række ovenlysløsninger, der kan optimere dagslysindfaldet i offentlige bygninger. Offentlige bygninger er frit tilgængelige og benyttes af hele offentligheden. Forsamlingssteder som f.eks. rådhuse anses også for at være offentlige bygninger.