Ventilation

En ventilationsstrategi er en integreret del af enhver kommerciel bygning, og med den følger en række vigtige overvejelser.

I vores blogindlæg undersøger vi vigtigheden af luftkvalitet for brugerne, og hvordan ventilation sammen med dagslys er en vigtig driver til at skabe en sund og bæredygtig bygning.

Udskiftning af ovenlys på Messe Karlsruhe med massive åbningsklapper.
Ventilation

AOV ovenlys beskytter personer i bygningen i tilfælde af brand

Røg- og brandventilation (AOV) er en vigtig del af designet af kommercielle bygninger. Ovenlys kan specificeres med AOV for at give ekstra sikkerhed i tilfælde af en ulykke. Hvis en brand bryder ud, udleder ovenlys med AOV hurtigt røgen. Dette er med til at bevare ilten og synligheden for personer I bygningen, så de kan forlade den hurtigst muligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Bliv inspireret og få viden omkring bl.a. dagslys, indeklima og produktnyheder. Du kan altid afmelde dig igen.

Ovenlys med naturlig ventilation på Strawberry Field Cafe

Ventilation er med til at skabe til en god indendørs luftkvalitet ved at fjerne kuldioxid og uønskede forurenende stoffer og samtidig tilføre frisk luft. Vi tilbringer 90 % af vores tid inden døre, men med den rette designstrategi kan vores trivsel og komfort forbedres takket være mekanisk, naturlig og hybrid ventilation. De ekstra fordele ved implementering af en ventilationsstrategi i den kommercielle bygning omfatter en forbedring af vores produktivitet, koncentration og præstationsevne.

Atrium med ventilerende ovenlys

Uden en ventilationsstrategi kan der forekomme overophedning i kommercielle bygninger, især i rum med øget intern opvarmning fra maskineri, brugere eller elektronik eller mangel på solafskærmning på varme dage. Naturlig ventilationskøling forbedrer den termiske komfort i kommercielle bygninger ved at tilføre udeluft på det rette tidspunkt og i den rette mængde. Dette nedkøler de indendørs områder, reducerer opvarmningen og giver bygningens brugere et behageligt indemiljø til arbejde, studier eller fritid.

Børnehave i Aarup med VELUX Ovenlysmoduler

Dårlig indendørs luftkvalitet, kan ikke alene forringe elevers overordnede præstationer og evne til at koncentrere sig betragteligt, det kan også føre til øget fravær som følge af sygdom. Tilstrækkelig ventilation er derfor nødvendig, når man vil designe klasseværelser, hvor elever skal trives. Dårlig indendørs luftkvalitet påvirker ikke blot elevers evne til at koncentrere sig i klasseværelset. Det kan også skade deres overordnede helbred.

Ryparken Lille Skole med VELUX ovenlysmoduler

Ryparken Lille skole ligger i København i en tidligere tekstilfabrik fra det sidste århundrede. I årevis led skolen og dens brugere under bygningens dårlige stand, indtil skolebestyrelsen traf beslutning om at søsætte et større renoveringsarbejde i starten af 2010erne.

Hessenwaldschule med VELUX Ovenlysmoduler

Der er ingen tvivl om, at den rumlige udformning af klasseværelser kan have såvel positiv som negativ betydning for elevernes læring. Et af de mest centrale forhold er den termiske komfort, hvilket forskning gennem flere årtier også har vist.

Hessenwaldschule

Præcis som med grøden i det velkendte eventyr “Guldlok og de tre bjørne”, bør temperaturen i klasseværelset heller ikke være for kold eller for varm - blot lige tilpas.

VELUX modulære ovenlysvinduer forsyner Exeter College med dagslys

Vidste du, at ordentligt udformede klasseværelser har væsentlig indflydelse på de boglige præstationer? Undersøgelser har vist, at forbedring af de fysiske forhold i et klasseværelse kan styrke indlæringen blandt elever.

eBook: Byg Bedre Skoler: 6 Designelementer, der Hjælper Børns Indlæring