Bygningsdesign

Hvor bygningsdesign engang handlede om æstetiske overvejelser, kommer bygningens ydeevne og brugernes trivsel nu først – selvfølgelig stadig med mulighed for kreativitet i disse kommercielle projekter.

Vores blogs udforsker balancen mellem at skabe fantastiske og interessante kommercielle bygninger, samtidig med at man sikrer, at ydeevnen er maksimeret og ikke kompromitteret.

Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler
Bygningsdesign

Dagslysløsninger giver et naturligt lysindfald, der gavner patienter og personale

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Bliv inspireret og få viden omkring bl.a. dagslys, indeklima og produktnyheder. Du kan altid afmelde dig igen.

Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler

Realisering af dagslyspotentialet i hotel- og konferencecenterprojekter har flere fordele. Gæsterne og de besøgende får en bedre oplevelse i bygningens fællesarealer, der skaber en mere naturlig atmosfære. En af fordelene er bedre humør og øget produktivitet hos personalet.

Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 

Når dagslysindfaldet i dine industribygninger optimeres, medfører det adskillige driftsfordele. Et øget dagslysindfald øger medarbejdernes komfort, sundhed og produktivitet. Et godt dagslysdesign kan også være med til at gøre sikkerhed til en driftsmæssig prioritet. Uanset om der er tale om et lager, en fabrik eller et hovedkontor, kan VELUX Commercial hjælpe dig med at vælge den sikreste løsning.

Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.

Jumbo Food Market med ovenlyssystemet Vario Therm

Fysiske butikker, der konkurrerer med webshops, har behov for at optimere kundeoplevelsen. Butikslokaler med naturligt dagslys giver kunderne en mere tilfredsstillende shoppingoplevelse. Et godt dagslysindfald skaber også et behageligt arbejdsmiljø for medarbejderne. Det naturlige dagslys giver en behagelig atmosfære i lokalerne, der gør, at man har lyst til at tilbringe tid i dem. Ovenlysløsninger kan spare på omkostningerne og potentielt reducere energiforbruget i forbindelse med kunstig belysning.

The Old Royal Station i Ballater

Det kan være en udfordring for de fleste designere, at implementere ovenlysløsninger i lufthavne og banegårde. Men resultatet er til stor glæde for dem, der bruger de travle haller. Ofte vil de rejsende, på banegårdene og i lufthavnene, befinde sig i en tilstand af frustration eller stress. Disse følelser kan påvirkes positivt, af frisk luft og dagslys, gennem et godt ovenlysdesign.

Kontorbygningen Appél set udefra

Dagslys- og ventilationsløsninger forbedrer produktiviteten, komforten og trivslen i kontorbygninger. Erstatter man den kunstige belysning i disse omgivelser med dagslys, sparer man ikke kun på elregningen men også på energiforbruget. Se vores e-bog: Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger for at få mere at vide om dagslysets indvirkning på individer der benytter kommercielle bygninger, samt hvordan dagslys kan blive en del af bygningsdesignet. 

Uden for hjemmet bruger vi det meste af vores tid på arbejdspladsen, og de fleste af os har siden begyndelsen af den digitale tidsalder arbejdet i kontorbygninger. Men det er stadig muligt, at bevare vores forbindelse til naturen med et godt dagslysdesign.

Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Tre terminaler med sammenbyggede ovenlys

Dagslys- og ventilationsløsninger kan gøre lokaler komfortable og attraktive at opholde sig i. Vi tilbyder en række ovenlysløsninger, der kan optimere dagslysindfaldet i offentlige bygninger. Offentlige bygninger er frit tilgængelige og benyttes af hele offentligheden. Forsamlingssteder som f.eks. rådhuse anses også for at være offentlige bygninger.

Modulære ovenlysvinduer giver komfortventilation og naturligt lys i klasseværelser og fællesområder på Peder Lykke Skole. Foto: ITCHY.

Den bedste modgift mod ’vinterdepression’ er et afbræk til et varmere og mere solrigt klima.

Ovenlys med naturlig ventilation på Strawberry Field Cafe

Ventilation er med til at skabe til en god indendørs luftkvalitet ved at fjerne kuldioxid og uønskede forurenende stoffer og samtidig tilføre frisk luft. Vi tilbringer 90 % af vores tid inden døre, men med den rette designstrategi kan vores trivsel og komfort forbedres takket være mekanisk, naturlig og hybrid ventilation. De ekstra fordele ved implementering af en ventilationsstrategi i den kommercielle bygning omfatter en forbedring af vores produktivitet, koncentration og præstationsevne.

Atrium med ventilerende ovenlys

Uden en ventilationsstrategi kan der forekomme overophedning i kommercielle bygninger, især i rum med øget intern opvarmning fra maskineri, brugere eller elektronik eller mangel på solafskærmning på varme dage. Naturlig ventilationskøling forbedrer den termiske komfort i kommercielle bygninger ved at tilføre udeluft på det rette tidspunkt og i den rette mængde. Dette nedkøler de indendørs områder, reducerer opvarmningen og giver bygningens brugere et behageligt indemiljø til arbejde, studier eller fritid.

Starry sky

When viewing the night sky, most of us feel an intimate connection to the universe. Yet starry skies and moonlit nights have become increasingly rare for city-dwellers today. Given the harm that too much light at night is inflicting on human beings and ecosystems, it is time to reconsider our relationship to the ‘nocturnal side’ of our lives and our culture. − By Paul Bogard, a writer and assistant professor of English at James Madison University in Harrisonburg, Virginia, USA.

Daylight in the built-up environment

Over the last one and a half centuries, artificial light and the restructuring of working times have seemingly ‘liberated’ us from the diurnal cycles of light and dark that nature imparts on us. Yet recent research has shown that this separation from nature comes at a considerable cost, causing health and social problems. A reconnection to the rhythms of nature is therefore needed – and this will also have a profound influence on architecture.

By Russell G. Foster, Professor of Circadian Neuroscience and the Head of Department of Ophthalmology at Oxford University

Naturligt dagslys med VELUX ovenlysmoduler, René Guest school group, Frankrig

En vigtig funktion for en bygning er at beskytte miljøet indenfor mod uønsket støj udefra. Lydisolering er en vigtig parameter for alle bygningskomponenter, da støj kan have negativ effekt på sundhed, humør og indlæringsevne.

Ovenlysmodulløsning med lysbånd 5-30˚ –Hessenwaldschule, Weiterstadt, Frankfurt, Tyskland

Ordentligt udformede klasseværelser kan medvirke til at styrke elevers boglige præstationer. En afgørende faktor er et godt akustisk miljø. I denne artikel ser vi nærmere på, hvad støj i klasseværelser egentlig betyder og hvordan arkitekter og designere kan minimere de negative konsekvenser af støj.

Børn i et klasseværelse med en masse dagslys

Når skolebørn oplever en følelse af ejerskab over deres klasseværelse, fremmes deres selvværd og ansvarsfølelse. Samtidig forbedres deres faglige fremgang.

Lysbånd 5-30° og Nordlys 25-90° i Campus Bütze Skolen, Wolfurt, Østrig

Når sansemæssig stimulering, farver og visuel kompleksitet er af betydning, når der skal skabes levende læringsmiljøer i klasseværelser, hvor er så den sunde balance mellem understimulering og overstimulering?

Renovering af en daginstitution/børnehave i Aarup kommune

Skoler er højst komplekse miljøer, hvor en stor mængde faktorer spiller sammen for at afgøre, hvilken form for oplevelse af skolen børn vil få på såvel det fysiske, det intellektuelle og det sociale område.

Design af skoler med dagslys og ovenlys

Europas 64 millioner børn og unge opholder sig længere tid i skole end noget som helst andet sted uden for hjemmets fire vægge.

Før- og efterbilleder af et ovenlys set indefra i et renoveringsprojekt i Schweiz.

Når man vælger ovenlysløsninger som en del af et renoveringsprojekt, spiller forståelsen af bygningens funktionalitet en vigtig rolle i beslutningsprocessen. Ved at identificere de faktorer, der påvirker design, specifikation og installation, kan man træffe bedre beslutninger.

Før- og efterbilleder af en renovering med anvendelse af ovenlysmoduler.

Der er flere faktorer, der påvirker succesen af renoveringsprojekter for kommercielle ovenlysløsninger. Fra valg af den rette dagslysløsning til at få korrekt tekniske rådgivning og installationssupport samt løbende service og vedligeholdelse. Tidsplanerne er ofte stramme, så det er nyttigt at have en ovenlysproducent involveret, som kan tilbyde support, viden og teknisk ekspertise for at sikre, at renoveringsprojektet gennemføres inden for den fastsatte tidsramme.

ebook - Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger