{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Innovativ trækonstruktion fremviser ovenlysmoduler

I Romont har Association du Communes pour le Cycle d'Orientation de la Glâne (COG) opført en ny treetagers skole, kultur- og sportscenter med en svømmehal.

Det nye svømmeområde har fire bassiner (svømmebassin, dykkebassin, undervisningsbassin og soppebassin) og et sportsområde med fitness- og gymnastiklokaler samt koncertsale, som erstatter en forældet forgængerbygning.

Komplekset, der er bygget af GNWA - Gonzalo Neri & Weck Architekten GmbH fra Zürich, omfatter også et wellness-område og en restaurant. Den klare indretning af svømmehallens interiør er baseret på reducerede og robuste materialer – samspillet mellem synligt beton, træ, lys og vand. Énetagers transparente facader forbinder interiøret med omgivelserne.

Løsninger til dagslys

Arkitekterne var overbeviste om fordelene ved vertikalt sollys og var fast besluttede på at finde løsninger til at realisere deres vision. Med ovenlysmoduler bades rummet i homogent lys via lysbånd, der spænder over de to hovedbassiner og indgangsområdet. I alt blev der installeret 282 ovenlysmoduler i forskellige dimensioner i kontinuerlige rækker over de to hovedbassiner. De to yderligere bassiner er ikke i dobbelt højde og er derfor kun afhængige af facadevinduer. Denne beslutning gav mulighed for at placere solpaneler.

Harmoniske kontraster

Den funktionelle opdeling af begge etager og rummenes visuelle udseende er stærkt forbundet med bygningens bærende struktur. De smalle, minimalistiske trapper og korridorer står i kontrast til de rummelige værelser langs facaderne. Dagslys trænger ind i bygningen fra oven og skaber en venlig, sommerlig atmosfære i de to hovedbassiner.

Struktur er arkitektur

Mens mange rum i bygningen danner en række lukkede kamre, forbliver rummene langs facaderne åbne. Forskellige områder danner en enfilade, defineret af de markante bærende betonbjælker. I sportsområdet på øverste etage, hvor lyset kommer ind gennem et langt facadevindue, danner de synlige bjælker et skulpturelt loft. Rå betonvægge bidrager til interiørets rolige karakter.

Projektinfo


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Arkitektoniske tegninger

Produkter anvendt i projektet

21 x lysbånd

Lysbånd 5-30°

En løsning med ensidig hældning, der er ideel til flade tage

Illustration af lysband-løsning Læs mere

Antal moduler: 282

  • 2 x moduler 5°-30°, 800x800 mm 
  • 1 x module 5°-30°, 900x800 mm 
  • 4 x moduler 5°-30°, 1000x800 mm 
  • 1 x module 5°-30°, 750x1000 mm 
  • 4 x moduler 5°-30°, 1000x1000 mm 
  • 8 x moduler 5°-30°, 675x1200 mm 
  • 95 x moduler 5°-30°, 750x1200 mm 
  • 35 x moduler 5°-30°, 900x1200 mm 
  • 132 x moduler 5°-30°, 1000x1200 mm

Lysbånd 5-30°

En løsning med ensidig hældning, der er ideel til flade tage

Illustration af lysband-løsning Læs mere

Markus Weck, GNWA - Gonzalo Neri & Weck Architekten GmbH

Med ovenlysmoduler kunne den ønskede rumlige effekt realiseres med en økonomisk forsvarlig indsats [...] Ved at bruge ovenlys kunne de toetagers rum inde i bygningsvolumenet oplyses, hvilket reducerede andelen af facadeåbninger, som nu indrammer landskabet i iscenesatte sektioner.

Lysbånd som et arkitektonisk designelement

Der er lagt særlig vægt på loftkonstruktionen over svømmebassinerne og foyeren, som er designet som en trækonstruktion i form af parvis skrånende gitterspær og integrerer ovenlysmodulerne som kontinuerlige lysbånd.

Trækonstruktionen tjener ikke kun til at lede lyset og fungere som et akustisk element, men den dækker også de isolerede opkanter for enderne af lysbåndene. For at forhindre kondens på glasoverfladerne blev ventilationskanalerne ført gennem tagkonstruktionen.

Projektsupport til ovenlysmoduler

Vi sidder klar til at hjælpe dig

Vores ovenlysspecialister sidder klar til at rådgive dig igennem hele processen fra design til montering.

Få projektrådgivning
Det modulære system

Det modulære system

Få mere at vide om modularitet, de vigtigste fordele og vores samarbejde med Foster + Partners.

Udforsk det modulære system

Andre referencer