{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Biotek-virksomheden Promega inkorporerer dagslys som en del af designet af deres bæredygtige bygning

Den nye Promega-bygning I Walldorf i Tyskland, har et imponerende tag på 9.000 kvadratmeter. Via ovenlysmoduler i taget, tilføres bygningen dagslys, frisk luft og tværventilation.

Et centralt atrium fylder et stort multifunktionelt rum med dagslys

Promega-bygningen kombinerer kontorer, logistik- og produktionsområder. Et af projektmålene for denne multifunktionelle bygning hos arkitekterne Haas Cook Zemmerich var at opnå, at en række driftsfaciliteter kunne fungere på tværs af flere etager.

Datterselskaberne i Promega Corporation arbejder nu som en samlet enhed under et skråt shedtag, der giver dagslys til mere end 115 medarbejdere. Medarbejderne kan nyde et stort atriumområde i flere etager med en iøjnefaldende træbjælkekonstruktion og masser af dagslys.

I alt 250 ovenlysmoduler er med til at skabe et aktivt arbejdsmiljø med dagslys via et atrium, der forbinder mennesker i bygningen med naturen udenfor. Bygningens rumkoncept og klimaskærm er koordineret, så der kan trænge dagslys og frisk luft langt ind i bygningens indre.

Der er monteret et shedtag med rækker af Nordlys for at opnå dagslys uden blænding og lukke et blødt og naturligt lys ind. Dette betyder, at der ikke er behov for rullegardiner. Shedtaget består af en trækonstruktion med forsegling. På facaderne beskytter det brede tagudhæng og solafskærmning mod direkte sollys.

Ud over at aktivering af bygningskomponenterne er baseret på geotermiske sonder og mekanisk ventilation, sikrer de sammenhængende ovenlys et behageligt indeklima. Brug af trelagsruder giver ekstra termisk komfort og understøtter en lav U-værdi, så varmetabet reduceres. De bidrager også til et bæredygtigt design, der omfatter et solcellesystem, som er monteret på taget for at sænke energiforbruget. En række ovenlysmoduler er oplukkelige, så der kan skabes en naturlig skorstenseffekt i atriummet for at understøtte en øget luftcirkulation og dermed sænke kuldioxidniveauet. Ovenlysmodulerne medvirker til at opfylde bæredygtighedsmålene, idet anvendelsen af frisk luft reducerer behovet for aircondition og sænker energiforbruget i de varme måneder.

Projektet var et af de nominerede projekter til VELUX arkitektkonkurrencen i 2022.

Projektinfo


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Arkitekttegninger

Produkter anvendt i projektet

15 x Nordlys

Nordlys 25-90°

En ovenlysløsning til skråt tag eller shedtag

Illustration af løsning med nordlys - VELUX ovenlysmoduler Læs mere

Antal moduler: 250

Ruder: 16T ruder (3-lags isoleringsrude)

Nordlys 25-90°

En ovenlysløsning til skråt tag eller shedtag

Illustration af løsning med nordlys - VELUX ovenlysmoduler Læs mere

Martin Haas

haas cook zemmrich STUDIO2050

Fællesområderne er designet til at opnå den bedst mulige brug af naturligt lys, uanset om det er via facaden eller atriummet.

Juryens udtalelse ved VELUX arkitektkonkurrencen i 2022

Under en imponerende træbjælkekonstruktion har arkitekterne skabt et varieret kontor- og kommunikationslandskab, der er badet i dagslys via ovenlysmoduler. På trods af bygningens enorme dybde skaber dette en atmosfære af nærmest at befinde sig udendørs. Dette indtryk understøttes af et yderst opdateret klimakoncept, der udnytter naturlig opdrift og tværventilation til at minimere bygningens tekniske og energimæssige krav.

Bæredygtigt koncept for klima, belysning og ventilation

Den termiske komfort og indeluftens kvalitet styres af mekanisk ventilation, mens komponentaktiveringen er forbundet til et geotermisk felt. Der er monteret et solcellesystem på taget, der leverer basisbelastningen af det samlede energibehov. Ovenlysmodulerne understøtter bæredygtigheden, idet anvendelsen af frisk luft reducerer behovet for aircondition i de varme måneder.
Ikon for prisoverslag

Få et prisoverslag

Bed om et prisoverslag på din ovenlysløsning

Få et prisoverslag
Ikon for projektrådgivning

Vi sidder klar til at hjælpe dig

Vores ovenlysspecialister sidder klar til at rådgive dig igennem hele processen fra design til montering.

Få projektrådgivning

Andre referencer