Hvad er EN 17037?


Modulære ovenlys i DSV's hovedkontor, Danmark
DSV hovedkvarter med VELUX ovenlysmoduler

Den nye europæiske standard EN 17037 omhandler dagslys i bygninger. Den blev udgivet i slutningen af 2018 og er den første europæiske standard, der udelukkende har fokus på design og tilførsel af dagslys i bygninger.

Dagslys er vigtigt for sundheden og velværet for personer inde i bygninger, for at opnå belysning til at kunne udføre opgaver og for at opnå en forbindelse med udendørsomgivelserne. Levering af passende niveauer af dagslys hjælper dig også til at kunne spare energi, da du ikke behøver bruge kunstig belysning så ofte. Alle disse faktorer har ført til udgivelsen af EN 17037.

eBook: Vejledning til dagslys og EN 17037

Er der eksisterende standarder for dagslysdesign?

EN 17037 erstatter flere forskellige standarder fra forskellige europæiske lande, mens der i andre lande, såsom Danmark, slet ikke har været nogen standarder på området.

Nogle af de eksisterende europæiske standarder har dagslys med som en faktor – for eksempel EN 12464-1 og EN 15193-1. I disse ses der dog også på lys i forbindelse med elektrisk belysning, så EN 17037 er virkelig unik med sit fokus på mængden og kvaliteten af dagslyset for personer i bygninger.

Det at sikre at rum er velbelyste med hensyn til dagslys, har man i Danmark tidligere ofte forholdt sig til via enkle metoder, såsom vinduesareal ift. gulvareal, men nu giver den europæiske dagslysstandard en metode, der er universel på tværs af de europæiske lande og desuden sikrer metoden i standarden, at man skal forholde sig til selve designet af vinduesåbninger, og hvordan dagslysforholdene i rum og bygninger fordeles.

VELUX Commercial har brugt tid på at forstå de beregningsmetoder, der er beskrevet i EN 17037 i forhold til ovenlys, og er klar til at yde teknisk support og besvare eventuelle spørgsmål om, hvordan vores produkter kan forbedre dagslyset i dit kommercielle projekt.

Få flere oplysninger om standardens indhold ved at læse vores blogindlæg "Hvilke områder inden for dagslysdesign omfatter EN 17037?".

Relaterede artikler

Ovenlys moduler med persienner

Den nye europæiske standard for dagslysdesign omfatter fire forskellige områder: dagslystilgang i rum, vurdering af udsyn til omgivelser, adgang til sollys, reduktion af blænding.

 VELUX ovenlysmoduler i Glenpark Early Years skole

Den nye europæiske standard for dagslysdesign i bygninger, EN 17037, er skrevet, så den kan anvendes på enhver bygning. De designområder, der er omfattet af standarden, og fleksibiliteten for designerne til at vælge, hvilket niveau der ønskes, betyder, at de indvendige rum kan designes, så de passer til de tilsigtede aktiviteter.