Tilførsel af dagslys og ventilation til industribygninger


Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 
Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 

Når dagslysindfaldet i dine industribygninger optimeres, medfører det adskillige driftsfordele. Et øget dagslysindfald øger medarbejdernes komfort, sundhed og produktivitet. Et godt dagslysdesign kan også være med til at gøre sikkerhed til en driftsmæssig prioritet. Uanset om der er tale om et lager, en fabrik eller et hovedkontor, kan VELUX Commercial hjælpe dig med at vælge den sikreste løsning.

De innovative ovenlysløsninger kan optimeres med tilbehør, der giver en række fordele. Blandt andet at øge personsikkerheden i tilfælde af brand med en brandventilationsløsning. Yderligere vil komfortventilation giver frisk luft og optimere luftkvaliteten, fjerne forurenende stoffer, giftstoffer og lugte fra arbejdsmiljøet.

Krav til overflade luminans og lysniveau

Kravene til luminans niveauerne påvirkes af, hvilken type industri rum der er tale om. Områder der er risikable at befinde sig på, f.eks. lastestationer, har et lysniveaukrav på 150 lux. I lagerbygninger eller lagerområder er det anbefalede niveau 100 lux. I værksteder eller ved samlebånd kan niveauerne variere fra 300 til 750 lux. (kilde: aecom.com).

Dårlig belysning kan bidrage til en stigning i antallet af arbejdsulykker. Dette gælder især for fabrikationsafdelinger, hvor man ofte anvender tungt maskineri. Ud over at medarbejderne kan komme til skade, har arbejdsulykker også økonomiske konsekvenser, da erstatningskrav og reparationsomkostninger kan resultere i tabt indtjening.
En ovenlysrenovering hos industribageriet Schöllkopf i det sydvestlige Tyskland

Udbygning og renovering af industribageriet Schöllkopf i det sydvestlige Tyskland

Dagslysløsninger til industribygninger

Under beslutningsprocessen bør du overveje dit behov i forbindelse med produktion og fabrikation. Brandventilation og modstandsdygtighed overfor kemikalier, smøremidler og syrer kan være driftsmæssige prioriteter og det skal der selvfølgelig tages højde for. Nødvendigheden af hygiejneløsninger, f.eks. insektbeskyttelse, bør også overvejes.

Schöllkopf Backwaren ønskede at udvide deres faciliteter og optimere produktionen. Det tyske bageri fik derfor monteret en omfattende ovenlysløsning. Ovenlysmodulerne giver både ventilation og lukker dagslys ind gennem arbejdshallens tagkonstruktion. Nordlys-modulerne giver et blødt dagslysindfald og forhindrer direkte sollys og blænding. Ventilationsmodulerne lukker frisk og kølig luft ind i bageriet. 

Løsninger med sammenbyggede ovenlys

Løsninger med sammenbyggede ovenlys

Om VELUX Commercial

Der er mange muligheder og fleksibilitet indenfor industrielt design med dagslysløsningerne fra VELUX Commercial. Vores produkter med røg- og varmeudledningsventilation (SHEV) er en del af vores store sortiment af dagslysløsninger. Disse omfatter ovenlyskupler, fladtagsvinduer, sammenbyggede ovenlys og glastage. Vi leverer løsninger, der er egnede til både nye bygninger samt bygninger under renovering. 

Vi støtter dig gennem hele byggeprojektet. Fra produktvalg og montering til eftersalgssupport – vores engagement i dit projekt gør VELUX Commercial til din foretrukne partner inden for dagslys- og ventilationsløsninger.

Skylights and Green solution house in screen

Relaterede artikler

Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.

Jumbo Food Market med ovenlyssystemet Vario Therm

Fysiske butikker, der konkurrerer med webshops, har behov for at optimere kundeoplevelsen. Butikslokaler med naturligt dagslys giver kunderne en mere tilfredsstillende shoppingoplevelse. Et godt dagslysindfald skaber også et behageligt arbejdsmiljø for medarbejderne. Det naturlige dagslys giver en behagelig atmosfære i lokalerne, der gør, at man har lyst til at tilbringe tid i dem. Ovenlysløsninger kan spare på omkostningerne og potentielt reducere energiforbruget i forbindelse med kunstig belysning.

The Old Royal Station i Ballater

Det kan være en udfordring for de fleste designere, at implementere ovenlysløsninger i lufthavne og banegårde. Men resultatet er til stor glæde for dem, der bruger de travle haller. Ofte vil de rejsende, på banegårdene og i lufthavnene, befinde sig i en tilstand af frustration eller stress. Disse følelser kan påvirkes positivt, af frisk luft og dagslys, gennem et godt ovenlysdesign.

Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler

Realisering af dagslyspotentialet i hotel- og konferencecenterprojekter har flere fordele. Gæsterne og de besøgende får en bedre oplevelse i bygningens fællesarealer, der skaber en mere naturlig atmosfære. En af fordelene er bedre humør og øget produktivitet hos personalet.

Kontorbygningen Appél set udefra

Dagslys- og ventilationsløsninger forbedrer produktiviteten, komforten og trivslen i kontorbygninger. Erstatter man den kunstige belysning i disse omgivelser med dagslys, sparer man ikke kun på elregningen men også på energiforbruget. Se vores e-bog: Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger for at få mere at vide om dagslysets indvirkning på individer der benytter kommercielle bygninger, samt hvordan dagslys kan blive en del af bygningsdesignet. 

Uden for hjemmet bruger vi det meste af vores tid på arbejdspladsen, og de fleste af os har siden begyndelsen af den digitale tidsalder arbejdet i kontorbygninger. Men det er stadig muligt, at bevare vores forbindelse til naturen med et godt dagslysdesign.

Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.