Design af dagslysløsninger til sportsfaciliteter


Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur
Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.

Veloplyste og ventilerede sportsfaciliteter hjælper dine kunder med at forblive aktive i længere tid. Forbindelsen til udemiljøet betyder også, at kunderne får mere lyst til at anvende sportsfaciliteterne i vintermånederne, når der et bedre lysindfald i dagtimerne. Lysindfaldet forbinder folk med naturen, mens de motionerer, og skaber et indbydende rum.   

Fem populære indendørs sportsfaciliteter:

  • Fitnesscentre 
  • Spa og svømmehaller
  • Indendørs stadioner
  • Klubhuse
  • Bowlingbaner

Lysbehov i sportsfaciliteter

I større rum, f.eks. sportshaller, kan det være svært at opnå et tilfredsstillende lysniveau, især når der anvendes kunstig belysning. Dette kan skyldes hallens multifunktionelle formål og sportsmæssige krav. Men det er vigtigt at huske, at kravene til lysniveauet varierer afhængigt af aktivitets- og konkurrenceniveauet. Hvis der er tale om en kontaktsport som fodbold, kræves der normalt et højere lysniveau. Det gælder også i forbindelse med øgede konkurrenceniveauer og er især vigtigt, når der afholdes sportsbegivenheder og aktiviteter fra begynderniveau til avancerede niveauer.

Eksterne foreninger og organisationer har klare forventninger, når det gælder belysning. En kombination af kunstig og naturlig belysning er ofte et designkrav. Et tilfredsstillende lysniveau er af stor betydning, når man skal sikre, at de afholdte sportsaktiviteter forbliver en god oplevelse for alle. Dette er især vigtigt, når genstande bevæger sig mellem lyse og mørke rumarealer, hvilket potentielt kan forårsage personskade og kvæstelse. Hængende lamper kan også hæmme udsynet på grund af blænding, når man kigger op. Men ved at kombinere lodrette vinduer og ovenlysløsninger kan der opnås en jævn fordeling af lyset. 

Minimumskrav til lux-niveauet for de fleste sportsaktiviteter: 

  • 200 til 300 lux

Maksimumskrav til lux-niveauet for de fleste sportsfaciliteter: 

  • Op til 1.000 lux

Ekstra komfort til sportsfaciliteter

Det er vigtigt at dæmpe lysskæret, så sportsudøverne ikke blændes eller desorienteres. Dagslysløsningerne kan meleres eller tilføres rullegardiner for at sikre, at belysningen ikke blænder og danner skygger. Dette mindsker desuden risikoen for overophedning på grund af direkte sollys i de varme måneder. Ventilationsløsningerne giver ekstra fordele og hjælper med at kontrollere rumtemperaturen. Tilførslen af frisk luft er gavnlig, da den giver aktive mennesker øget komfort og bedre ydeevne.

Special designede sammenbyggede ovenlys i Braywick Leisure Centre

Special designede sammenbyggede ovenlys i Braywick Leisure Centre 

Ovenlys med uigennemsigtige ruder kan reducere lysrefleksionen fra vand i svømmebassiner og hjælpe med at beskytte spillere mod flyvende genstande, så de kan fokusere på deres sportsaktivitet. Vi tilbyder også slagfaste ovenlysløsninger, der kan modstå boldslag. Letvægtsovenlys er velegnede til renoveringsprojekter, hvor ekstra bærestykker til tungere strukturer måske ikke er praktiske.

Vores dagslysløsninger til sportsfaciliteter

VELUX Commercial har et komplet udvalg af løsninger til dagslys og naturlig ventilation. Vi tilbyder også røg- og varmeudledningsventilation (SHEV) og supporter dig hele vejen – også efter projektets afslutning. Nybyggeri og renoveringsprojekter kan drage fordel af en bred vifte af løsninger. Disse omfatter ovenlyskupler, fladtagsvinduer, sammenbyggede ovenlys og glastage.

In Maidenhead, England at the Braywick Leisure Centre, VELUX Commercial delivered a bespoke continuous polycarbonate rooflight. This design comes with integrated ventilation to the central gallery and diffuse daylighting. The minimalizing of glare allows visitors to look up in awe at these stunning timber arches.

Hos VELUX Commercial spænder vores ekspertise og support over produktvalg, teknisk rådgivning, montering og eftersalgsservice.

Kontakt os for at få mere at vide om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit design. 

ebook - Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger

Relaterede artikler

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Tre terminaler med sammenbyggede ovenlys

Dagslys- og ventilationsløsninger kan gøre lokaler komfortable og attraktive at opholde sig i. Vi tilbyder en række ovenlysløsninger, der kan optimere dagslysindfaldet i offentlige bygninger. Offentlige bygninger er frit tilgængelige og benyttes af hele offentligheden. Forsamlingssteder som f.eks. rådhuse anses også for at være offentlige bygninger.

Modulære ovenlysvinduer giver komfortventilation og naturligt lys i klasseværelser og fællesområder på Peder Lykke Skole. Foto: ITCHY.

Den bedste modgift mod ’vinterdepression’ er et afbræk til et varmere og mere solrigt klima.

Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 

Når dagslysindfaldet i dine industribygninger optimeres, medfører det adskillige driftsfordele. Et øget dagslysindfald øger medarbejdernes komfort, sundhed og produktivitet. Et godt dagslysdesign kan også være med til at gøre sikkerhed til en driftsmæssig prioritet. Uanset om der er tale om et lager, en fabrik eller et hovedkontor, kan VELUX Commercial hjælpe dig med at vælge den sikreste løsning.

Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.

Jumbo Food Market med ovenlyssystemet Vario Therm

Fysiske butikker, der konkurrerer med webshops, har behov for at optimere kundeoplevelsen. Butikslokaler med naturligt dagslys giver kunderne en mere tilfredsstillende shoppingoplevelse. Et godt dagslysindfald skaber også et behageligt arbejdsmiljø for medarbejderne. Det naturlige dagslys giver en behagelig atmosfære i lokalerne, der gør, at man har lyst til at tilbringe tid i dem. Ovenlysløsninger kan spare på omkostningerne og potentielt reducere energiforbruget i forbindelse med kunstig belysning.