Dagslysløsninger til lufthavne og banegårde


The Old Royal Station i Ballater
The Old Royal Station i Ballater - se reference

Det kan være en udfordring for de fleste designere, at implementere ovenlysløsninger i lufthavne og banegårde. Men resultatet er til stor glæde for dem, der bruger de travle haller. Ofte vil de rejsende, på banegårdene og i lufthavnene, befinde sig i en tilstand af frustration eller stress. Disse følelser kan påvirkes positivt, af frisk luft og dagslys, gennem et godt ovenlysdesign.

Det er altafgørende, at der tages højde for personalets og de rejsendes velbefindende. Ved at bruge ovenlysløsninger i designet, lukkes der mere dagslys ind i fællesarealerne, hvilket forbedrer trivslen og medarbejdernes produktivitet samt øger bygningens energieffektivitet. Et godt dagslysindfald kan også betyde, at de rejsende tilbringer mere tid i bygningen.

Ændrede behov for dagslys i infrastrukturen til rejsende

Pendlere og passagerer har behov for komfort samt et roligt miljø, når de tilbringer deres tid i fællesarealer. Disse behov har bygningsentreprenørerne og myndighederne bemærket. En innovativ tilgang, kan have stor indflydelse på designet i forbindelse med renovering og nybyggeri.

Det kan ses, at der i stigende grad er ændrede behov hos forbrugerne, hvad angår butikker og hoteller. Det virker indbydende på forbrugeren, at træde ind i et rum, hvor naturligt dagslys skaber en indbydende og luftig atmosfære. I takt med, at forbrugerens trivsel forbedres vil potentielle indtægtsmæssige fordele for virksomhederne også forbedres. Et godt dagslysindfald, gør yderligere travle arealer mere sikre, når der ikke er installeret CCTV.

Reduceret brug af kunstig belysning i fællesarealer

Et godt ovenlysindfald reducerer elforbruget samt minimerer risiko for blænding. Dette betyder at virksomheder med ovenlys, reducerer deres elforbrug gevaldigt. 

VELUX Commercial leverer bæredygtige, innovative ovenlysløsninger til lufthavns- og banegårdsprojekter. På banegården Almere Centrum i Holland igangsatte man et ambitiøst projekt, der skulle forvandle banegården til den grønneste i landet. Der blev monteret over 1.200 solcelledrevne tagpaneler med integrerede solceller i løbet af projektet, hvor alle ovenlys blev udskiftet. Der blev desuden udskiftet 126 ovenlyskupler i forbindelse med denne komplette og omfattende tagrenovering.

Specifikke dagslys- og ventilationsløsninger til offentlige og befærdede arealer

VELUX Commercial tilbyder mange forskellige løsninger. Disse omfatter ovenlyskupler, fladtagsvinduer, sammenbyggede ovenlys og glastage. Vi tilbyder designfleksibilitet og et udvalg af tilbehør, der opfylder dine behov, herunder røg- og varmeudledningsventilation (SHEV).

Vi støtter dig hele vejen igennem dit byggeprojekt. Vores støtte omfatter alt lige fra produktvalg til teknisk rådgivning, montering og eftersalgsservice. Vi hjælper dig med at sikre, at dit byggeprojekt forløber efter planen. Vores ekspertviden og vedvarende support gør VELUX Commercial til din foretrukne partner inden for dagslys- og ventilationsløsninger.   

ebook - Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger

Relaterede artikler

Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler

Realisering af dagslyspotentialet i hotel- og konferencecenterprojekter har flere fordele. Gæsterne og de besøgende får en bedre oplevelse i bygningens fællesarealer, der skaber en mere naturlig atmosfære. En af fordelene er bedre humør og øget produktivitet hos personalet.

Kontorbygningen Appél set udefra

Dagslys- og ventilationsløsninger forbedrer produktiviteten, komforten og trivslen i kontorbygninger. Erstatter man den kunstige belysning i disse omgivelser med dagslys, sparer man ikke kun på elregningen men også på energiforbruget. Se vores e-bog: Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger for at få mere at vide om dagslysets indvirkning på individer der benytter kommercielle bygninger, samt hvordan dagslys kan blive en del af bygningsdesignet. 

Uden for hjemmet bruger vi det meste af vores tid på arbejdspladsen, og de fleste af os har siden begyndelsen af den digitale tidsalder arbejdet i kontorbygninger. Men det er stadig muligt, at bevare vores forbindelse til naturen med et godt dagslysdesign.

Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Tre terminaler med sammenbyggede ovenlys

Dagslys- og ventilationsløsninger kan gøre lokaler komfortable og attraktive at opholde sig i. Vi tilbyder en række ovenlysløsninger, der kan optimere dagslysindfaldet i offentlige bygninger. Offentlige bygninger er frit tilgængelige og benyttes af hele offentligheden. Forsamlingssteder som f.eks. rådhuse anses også for at være offentlige bygninger.

Modulære ovenlysvinduer giver komfortventilation og naturligt lys i klasseværelser og fællesområder på Peder Lykke Skole. Foto: ITCHY.

Den bedste modgift mod ’vinterdepression’ er et afbræk til et varmere og mere solrigt klima.