Dagslysløsninger til hoteller og konferencecentre


Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler
Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler

Realisering af dagslyspotentialet i hotel- og konferencecenterprojekter har flere fordele. Gæsterne og de besøgende får en bedre oplevelse i bygningens fællesarealer, der skaber en mere naturlig atmosfære. En af fordelene er bedre humør og øget produktivitet hos personalet.

Hoteller er multifunktionelle og har flere forskellige funktioner og formål. Værelser, reception, restaurant, fritidslokaler, køkken og bar er blot nogle få eksempler på typiske lokaler. Moderne bygninger kræver ofte arkitektonisk innovation, men renoveringer af historiske bygninger er også populære inden for hoteldesign. Dagslysløsninger kan understøtte en optimal styring af både naturligt og kunstigt lys.

Kunstigt lys og energiforbrug i hoteller

Fællesarealerne i hoteller er ofte travle med masser af bevægelse. Kravene til lysniveauet varierer i henhold til de specifikke landsbestemte regler. Desuden bør ventilation og termisk komfort tages i betragtning ved valg af dagslysløsning. Den kunstige belysning tegner sig for 15-45 % af elforbruget i mindre hoteller og restauranter. Naturligt lys kan hjælpe med at reducere dette tal.

Det øgede energiforbrug er især aktuelt i fællesarealer, der er i brug 24 timer i døgnet. I et hotel med 65 værelser kan den traditionelle gangbelysning f.eks. forbruge 1.000 kWh om dagen. I hotel lobbies kan forbruget nå op på 370 kWh om dagen. Hotelværelser har et forbrug på ca. 350 kWh om dagen (kilde: ec.europa.eu).

RAI conference centre med glaspanelsystem

RAI conference centre med glaspanelsystem

Fordelene ved at oplyse hotelbygninger med dagslys

Det lavere energiforbrug reducerer driftsomkostningerne. Ovenlys er et bæredygtig valg med naturlige dagslysløsninger, der er bygget til langtidsbrug. Som virksomhedsejer kan man vælge at montere dagslysløsninger som en del af sin budgettering og miljøstrategi. Men dagslys oplyser også virksomhedens fællesarealer og skaber naturligt velvære. Øgede mængder naturligt dagslys forbedrer også søvnmønstret og kroppens restitution efter lange flyrejser til nye tidszoner – en ekstra fordel for de rejsende. 

Et udvalg af dagslysløsninger til hoteller og konferencecentre

Monolightprodukt

Monolightprodukt

Det udtryk og den atmosfære, du ønsker, at dit hotel eller konferencecenter skal have, har indflydelse på designplanerne. Store lokaler har ofte uregelmæssige anvendelsestidspunkter og multifunktionelle formål. Disse kan omfatte forretningskonferencer, bryllupper og sociale arrangementer. Men der er konstant udfordringer. Ofte opstår der problemer med opvarmning, når et stort antal mennesker opholder sig i det samme lokale. Innovative ventilationsløsninger kan give et godt indeklima i større lokaler, hvor mange gæster jævnligt opholder sig på samme tid.  

Green Solution House illustrerer fordelene ved at introducere dagslys i et hotel og konferencecenter. Hvert komponent i bygningsdesignet har bidraget til at skabe cirkulær bæredygtighed. Dagslyset har spillet en vigtig rolle i virkeliggørelsen af dette innovative og ambitiøse projektresultat. 196 modulære glasplanlys skaber tilsammen dette imponerede indendørs opholdsrum med atrium. 

Om VELUX Commercial

Hos VELUX Commercial sætter vi en ære i at tilbyde ovenlysløsninger til alle typer hotelbygninger. Vi støtter dig hele vejen – også efter projektets afslutning. Vores ekspertise og support omfatter produktvalg, teknisk rådgivning og monteringsrådgivning samt service og vedligeholdelse. Kontakt os for at få mere at vide om, hvordan vi kan støtte dit projekt.  

ebook - Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger

Relaterede artikler

Kontorbygningen Appél set udefra

Dagslys- og ventilationsløsninger forbedrer produktiviteten, komforten og trivslen i kontorbygninger. Erstatter man den kunstige belysning i disse omgivelser med dagslys, sparer man ikke kun på elregningen men også på energiforbruget. Se vores e-bog: Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger for at få mere at vide om dagslysets indvirkning på individer der benytter kommercielle bygninger, samt hvordan dagslys kan blive en del af bygningsdesignet. 

Uden for hjemmet bruger vi det meste af vores tid på arbejdspladsen, og de fleste af os har siden begyndelsen af den digitale tidsalder arbejdet i kontorbygninger. Men det er stadig muligt, at bevare vores forbindelse til naturen med et godt dagslysdesign.

Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Tre terminaler med sammenbyggede ovenlys

Dagslys- og ventilationsløsninger kan gøre lokaler komfortable og attraktive at opholde sig i. Vi tilbyder en række ovenlysløsninger, der kan optimere dagslysindfaldet i offentlige bygninger. Offentlige bygninger er frit tilgængelige og benyttes af hele offentligheden. Forsamlingssteder som f.eks. rådhuse anses også for at være offentlige bygninger.

Modulære ovenlysvinduer giver komfortventilation og naturligt lys i klasseværelser og fællesområder på Peder Lykke Skole. Foto: ITCHY.

Den bedste modgift mod ’vinterdepression’ er et afbræk til et varmere og mere solrigt klima.

Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 

Når dagslysindfaldet i dine industribygninger optimeres, medfører det adskillige driftsfordele. Et øget dagslysindfald øger medarbejdernes komfort, sundhed og produktivitet. Et godt dagslysdesign kan også være med til at gøre sikkerhed til en driftsmæssig prioritet. Uanset om der er tale om et lager, en fabrik eller et hovedkontor, kan VELUX Commercial hjælpe dig med at vælge den sikreste løsning.