Dagslysløsninger giver et naturligt lysindfald, der gavner patienter og personale


Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler
Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.

Man undersøger kontinuerligt dagslysets gavnlige virkning inden for videnskab og medicin. University of Oregon forsker i dagslysets indvirkning på indendørs mikrobiota, og dets potentiale i forhold til at påvirke overlevelsesraten for antibiotikaresistente bakterier og vira.

Forbedring af hospitalsmiljøer med naturligt dagslys

Den positive indvirkning, som sollys har på vores helbred, er vigtig for os alle i vores daglige liv. Men den spiller også en vigtig rolle i forhold til patienternes restitution. Opretholdelse af kroppens døgnrytme i et hospitalsmiljø bidrager til patienternes restitution. Vi reagerer positivt på afbalancerede niveauer af naturligt lys om dagen og mørke om natten.

Overeksponering for kunstigt lys kan også gøre det sværere for kroppens biologiske ur at fungere. Dette kan resultere i søvnforstyrrelser i perioder med hvile og restitution og gøre patienten urolig.

Et atriumovenlys i en hospitalsbygning med vindeltrappe

Et atriumovenlys i en moderne hospitalsbygning

Støtte til sundhedspersonalet i form af bedre dagslysløsninger

Når sundhedspersonalet får tilstrækkeligt dagslys, giver det forbedret arbejdsglæde og reducerer stress. Et behageligt arbejdsmiljø kan have stor betydning for trivslen hos personer med krævende roller, f.eks. sygeplejersker eller læger, der har et højt arbejdspres. Her kan et vindue med udsigt få en markant positiv indvirkning på produktiviteten og humøret.

Reduktion af energiforbruget i hospitalsbygninger

Ovenlys hjælper med at lukke naturligt dagslys ind i bygningen og kan reducere energiforbruget. Et godt dagslysindfald reducerer også behovet for kunstig belysning og kan også sænke omkostningerne.

Specifikt design til hospitalsbygninger

Uanset om der er tale om renovering eller ombygning, tilbyder VELUX Commercial en række fleksible ovenlysløsninger. Vores produktudvalg omfatter ovenlyskupler, fladtagsvinduer, sammenbyggede ovenlys, glastage samt løsninger, der giver komfort- og brandventilation. Vi er klar til at hjælpe dig med at opfylde de specifikke behov i forbindelse med dine individuelle projekter.

Få mere at vide om hovedkontoret i forskningsanlægget DZNE i Bonne, Tyskland, og hvorfor man valgte at bruge de to atriummer med 138 ovenlysmoduler som det centrale element i denne imponerende bygning. Lokalerne, der er fyldt med naturligt dagslys og frisk luft, danner rammen om et inspirerende arbejdsmiljø for forskerne. 

Fra produktvalg til eftersalgsservice og vedligeholdelse; vi støtter dig hele vejen – også efter projektets afslutning. VELUX Commercial – vores ekspertise gør os til din foretrukne partner inden for dagslys- og ventilationsløsninger.

Kontakt os for at få mere at vide om specificering af dagslysløsninger til hospitalsmiljøer.  

DZNE, det tyske center for neurodegenerative sygdomme

DZNE, det tyske center for neurodegenerative sygdomme

ebook - Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger

Relaterede artikler

Jumbo Food Market med ovenlyssystemet Vario Therm

Fysiske butikker, der konkurrerer med webshops, har behov for at optimere kundeoplevelsen. Butikslokaler med naturligt dagslys giver kunderne en mere tilfredsstillende shoppingoplevelse. Et godt dagslysindfald skaber også et behageligt arbejdsmiljø for medarbejderne. Det naturlige dagslys giver en behagelig atmosfære i lokalerne, der gør, at man har lyst til at tilbringe tid i dem. Ovenlysløsninger kan spare på omkostningerne og potentielt reducere energiforbruget i forbindelse med kunstig belysning.

The Old Royal Station i Ballater

Det kan være en udfordring for de fleste designere, at implementere ovenlysløsninger i lufthavne og banegårde. Men resultatet er til stor glæde for dem, der bruger de travle haller. Ofte vil de rejsende, på banegårdene og i lufthavnene, befinde sig i en tilstand af frustration eller stress. Disse følelser kan påvirkes positivt, af frisk luft og dagslys, gennem et godt ovenlysdesign.

Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler

Realisering af dagslyspotentialet i hotel- og konferencecenterprojekter har flere fordele. Gæsterne og de besøgende får en bedre oplevelse i bygningens fællesarealer, der skaber en mere naturlig atmosfære. En af fordelene er bedre humør og øget produktivitet hos personalet.

Kontorbygningen Appél set udefra

Dagslys- og ventilationsløsninger forbedrer produktiviteten, komforten og trivslen i kontorbygninger. Erstatter man den kunstige belysning i disse omgivelser med dagslys, sparer man ikke kun på elregningen men også på energiforbruget. Se vores e-bog: Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger for at få mere at vide om dagslysets indvirkning på individer der benytter kommercielle bygninger, samt hvordan dagslys kan blive en del af bygningsdesignet. 

Uden for hjemmet bruger vi det meste af vores tid på arbejdspladsen, og de fleste af os har siden begyndelsen af den digitale tidsalder arbejdet i kontorbygninger. Men det er stadig muligt, at bevare vores forbindelse til naturen med et godt dagslysdesign.

Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge