Dagslys- og ventilationsløsninger til offentlige bygninger


Tre terminaler med sammenbyggede ovenlys
Terminaler med sammenbyggede ovenlys - se reference

Dagslys- og ventilationsløsninger kan gøre lokaler komfortable og attraktive at opholde sig i. Vi tilbyder en række ovenlysløsninger, der kan optimere dagslysindfaldet i offentlige bygninger. Offentlige bygninger er frit tilgængelige og benyttes af hele offentligheden. Forsamlingssteder som f.eks. rådhuse anses også for at være offentlige bygninger.

Fem eksempler på populære offentlige bygninger:

  • lokale biblioteker
  • byråd
  • posthuse
  • gallerier
  • biografer

Fordele ved dagslysløsninger i offentlige bygninger

Alle offentlige bygninger har specifikke behov for belysning. Menneskerne der benytter bygningen, samt hvad de enkelte lokaler bliver brugt til, spiller selvfølgelig en vigtig rolle, i forhold til behovet for lys. Specifikt  dagslysdesign gør det muligt at skabe innovative løsninger til alle former for behov i byggeprojektet. Fællesarealer med atrium, kan for eksempel være inspirerende og behageligt at opholde sig i hvis der er et godt dagslysindfald.

I fællesarealer er der typisk behov for meget skiltning. Det er tilfældet i offentlige bygninger, der har mange funktioner, og hvor der færdes mange mennesker. Når menneskerne der færdes i bygningen bedre kan orientere sig ved hjælp af dagslys, virker det beroligende i stressede situationer og skaber et flow. Sikkerheden og trygheden bliver også forbedret med dagslys og ventilation. Ovenlys med komfortventilation kan desuden hjælpe med, at imødekomme krav til termisk kontrol. De kan også udstyres med røg- og varmeudledningsventilation (SHEV), hvilket skaber mere sikkerhed for de mennesker der benytter bygningen i tilfælde af brand.  

Dagslys hjælper på velværet hos mennesker der benytter offentlige arealer. Det skiftende dagslys forbinder os med naturen, og hjælper os med at opretholde vores døgnrytme. I biblioteker tilfører naturligt dagslys energi til at mennesker der benytter biblioteket kan fokusere på deres arbejde. Varierende dagslys gør det blandt andet også muligt at dæmpe det kunstige lys fra computerskærme. Dette kan være nyttigt, når man ønsker at sikre bevarelse af genstande eller kontrollere temperaturen i et lokale, der anvendes af et skiftende antal mennesker.

Utopia Library

Utopia Library 

Dagslysløsninger der opfylder lovgivningsmæssige standarder

De gældende bygningsreglementer og byggevedtægter skal overholdes i alle offentlige bygninger. Det gælder for nybyggeri, renovering og bevaringsprojekter. Dagslysløsninger giver mindre behov for kunstig belysning og kan hjælpe med at opfylde termiske krav. De mekaniske ventilationsløsninger er kun aktive, når det er nødvendigt, og hjælper med at spare energi.

En tidligere militærskole i byen Aalst i Belgien er et godt eksempel på, hvordan offentlige bygninger kan optimere dagslysindfaldet. I dag fungerer bygningen som et 8.000 kvadratmeter stort stadsbibliotek og kunst akademi, der er kendt som Utopia. VELUX ovenlysmoduler komplementerer de eksisterende facaderuder, tilfører frisk luft og forbedrer indlæring. Efter projektets afslutning opnåede det en særdeles god BREEAM-vurdering.

Hvilke dagslysløsninger findes der til offentlige bygninger?

VELUX Commercial tilbyder en række dagslysløsninger til offentlige bygninger. Disse kan tilpasses, så de opfylder behovet for dagslys og naturlig ventilation samt røg- og varmeudledningsventilation (SHEV).

Utopia Library – en tidligere militærskole, der er forvandlet til et moderne stadsbibliotek og kunstakademi

Utopia Library – en tidligere militærskole, der er forvandlet til et moderne stadsbibliotek og kunstakademi

Vores udvalg af løsninger kan opfylde dagslysbehovene i forskellige offentlige bygninger og omfatter ovenlyskupler, fladtagsvinduer, sammenbyggede ovenlys og glastage. Ovenlysløsningerne er velegnede til både nybyggeri og renoveringsprojekter.

VELUX Commercial er klar til at støtte dig i alle faser af dit byggeprojekt. Fra produktvalg og teknisk rådgivning til montering og eftersalgsservice. Hvis du arbejder med en offentlig bygning, så kontakt os for at høre, hvordan vi kan støtte dit projekt. 

ebook - Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger

Relaterede artikler

Modulære ovenlysvinduer giver komfortventilation og naturligt lys i klasseværelser og fællesområder på Peder Lykke Skole. Foto: ITCHY.

Den bedste modgift mod ’vinterdepression’ er et afbræk til et varmere og mere solrigt klima.

Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 

Når dagslysindfaldet i dine industribygninger optimeres, medfører det adskillige driftsfordele. Et øget dagslysindfald øger medarbejdernes komfort, sundhed og produktivitet. Et godt dagslysdesign kan også være med til at gøre sikkerhed til en driftsmæssig prioritet. Uanset om der er tale om et lager, en fabrik eller et hovedkontor, kan VELUX Commercial hjælpe dig med at vælge den sikreste løsning.

Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.

Jumbo Food Market med ovenlyssystemet Vario Therm

Fysiske butikker, der konkurrerer med webshops, har behov for at optimere kundeoplevelsen. Butikslokaler med naturligt dagslys giver kunderne en mere tilfredsstillende shoppingoplevelse. Et godt dagslysindfald skaber også et behageligt arbejdsmiljø for medarbejderne. Det naturlige dagslys giver en behagelig atmosfære i lokalerne, der gør, at man har lyst til at tilbringe tid i dem. Ovenlysløsninger kan spare på omkostningerne og potentielt reducere energiforbruget i forbindelse med kunstig belysning.

The Old Royal Station i Ballater

Det kan være en udfordring for de fleste designere, at implementere ovenlysløsninger i lufthavne og banegårde. Men resultatet er til stor glæde for dem, der bruger de travle haller. Ofte vil de rejsende, på banegårdene og i lufthavnene, befinde sig i en tilstand af frustration eller stress. Disse følelser kan påvirkes positivt, af frisk luft og dagslys, gennem et godt ovenlysdesign.

Bodmin Jail Hotel med modulære glaspaneler

Realisering af dagslyspotentialet i hotel- og konferencecenterprojekter har flere fordele. Gæsterne og de besøgende får en bedre oplevelse i bygningens fællesarealer, der skaber en mere naturlig atmosfære. En af fordelene er bedre humør og øget produktivitet hos personalet.