Dagslys- og ventilationsløsninger som en del af designet på kontorbygninger


Kontorbygningen Appél set udefra
Kontorbygningen Appèl

Dagslys- og ventilationsløsninger forbedrer produktiviteten, komforten og trivslen i kontorbygninger. Erstatter man den kunstige belysning i disse omgivelser med dagslys, sparer man ikke kun på elregningen men også på energiforbruget. Se vores e-bog: Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger for at få mere at vide om dagslysets indvirkning på individer der benytter kommercielle bygninger, samt hvordan dagslys kan blive en del af bygningsdesignet. 

Uden for hjemmet bruger vi det meste af vores tid på arbejdspladsen, og de fleste af os har siden begyndelsen af den digitale tidsalder arbejdet i kontorbygninger. Men det er stadig muligt, at bevare vores forbindelse til naturen med et godt dagslysdesign.

Omdefinerer vores holdning til kontorlokaler

Covid-19-pandemien har haft markant indflydelse på, hvordan vi arbejder. Den har også blotlagt et behov for, at gøre vores fællesarealer mere behagelige at opholde sig i. Ovenlysløsninger kan hjælpe med, at opfylde vores menneskelige behov for dagslys og frisk luft, når vi opholder os i kontorlokaler. Den tid de ansatte på kontoret tilbringer sammen, er vigtig for at opbygge relationer og forbedre deres trivsel, hvilket i sidste ende kan have en positiv indflydelse på de resultater de skal skabe. Et sundt indeklima kan desuden medføre en stigning på 15 % i produktiviteten. I gennemsnit får ansatte, der arbejder på kontorer med vinduer, op til 46 minutter mere søvn pr. nat.  

Ovenlys med komfortventilation hjælper med at lukke frisk luft ind overalt i kontorlokalerne og kan desuden hjælpe med at regulere rumtemperaturen, samtidig med at individer der benytter lokalerne bevarer kontakten til udemiljøet.

Ovenlysløsningen sikre også, at kravene til brandventilation opfyldes. Over 80 % af kontormedarbejdere i Europa udsættes for temperaturer, der enten er for høje eller for lave (kilde: VELUX artikel om sunde arbejdspladser). Optimering af den indendørs luftkvalitet og termiske komfort kan være med til at forhindre dårligt indeklimas. 

Specificering af dagslysløsninger til kontorbygninger

Kontorsektoren omfatter både nye samt renoverede bygninger i alle former og størrelser. Vores dagslysløsninger kan opfylde de individuelle behov i lagerbygninger, historiske bygninger og moderne bygninger. Hvis projektet skal være bæredygtigt, findes der en lang række produkter i vores sortiment, der også vil passe til det arkitektoniske design. Yderligere får man med vores dagslysløsninger; komfortventilation, gardiner og solafskærmning, hvilket kan forhindre problemer med overophedning og blænding fra solen. Reduktion af kuldioxidniveauerne gør at de ansatte, vil føle sig mindre døsige og dermed forbedre deres koncentrationsevne. Dette vil skabe et indemiljø, der er behageligt at opholde sig i hele dagen.

Den britiske søkortafdeling UK Hydrographic Office

Den britiske søkortafdeling UK Hydrographic Office

VELUX Commercial arbejder på ambitiøse kontorprojekter for virksomheder, der anerkender dagslysets betydning. For eksempel blev der som led i en innovativ lys- og ventilationsstrategi monteret et ovenlyssystem, med 200 ovenlysmoduler i UK Hydrographic Office, der er søkortafdelingen i Storbritanniens forsvarsministerium. Læs hele casen for at få mere at vide om dette prisvindende lysdesign.  

I Hannover i Tyskland er en forhenværende gummifabrik blevet renoveret med 43 ovenlysmoduler, der bader bygningen i dagslys. I dag fungerer den forhenværende fabrik et kontorhotel, der kan  prale af at huse en balletskole, et kafferisteri og en skrædderforretning.

Vores brede udvalg af dagslysløsninger, giver dagslys og naturlig røg- og varmeudledningsventilation (SHEV). Løsningerne kan justeres, så de passer til dit specifikke byggeprojekt. Disse omfatter ovenlyskupler, fladtagsvinduer, sammenbyggede ovenlys og glastage.

Hos VELUX Commercial sætter vi en ære i at tilbyde ovenlysløsninger til alle typer kontorbygninger. Vi støtter dig hele vejen – også efter projektets afslutning. Vores ekspertise og support omfatter desuden produktvalg, teknisk rådgivning og monteringsrådgivning samt service og vedligeholdelse. Kontakt os for at få mere at vide om, hvordan vi kan støtte dit ambitiøse projekt. 

ebook - Design af dagslysløsninger til kommercielle bygninger

Relaterede artikler

Sports Centre Bertrange med dagslyssystemet Grillodur

Dagslysløsninger beriger den oplevelse, folk har, når de benytter en sportsfacilitet. Når man tilfører naturligt dagslys til en sportsfacilitet, øger det folks velvære, mens de motionerer. De fælles faciliteter udnyttes bedre, når bygningen har et jævnt fordelt dagslysindfald og har et godt indeklima. Det har vist sig, at når der skabes en forbindelse til udemiljøet, så har det en positiv indvirkning på vores humør og generelle trivsel.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Tre terminaler med sammenbyggede ovenlys

Dagslys- og ventilationsløsninger kan gøre lokaler komfortable og attraktive at opholde sig i. Vi tilbyder en række ovenlysløsninger, der kan optimere dagslysindfaldet i offentlige bygninger. Offentlige bygninger er frit tilgængelige og benyttes af hele offentligheden. Forsamlingssteder som f.eks. rådhuse anses også for at være offentlige bygninger.

Modulære ovenlysvinduer giver komfortventilation og naturligt lys i klasseværelser og fællesområder på Peder Lykke Skole. Foto: ITCHY.

Den bedste modgift mod ’vinterdepression’ er et afbræk til et varmere og mere solrigt klima.

Ovenlysinstallationer hos Otto Shuner AG set i fugleperspektiv 

Når dagslysindfaldet i dine industribygninger optimeres, medfører det adskillige driftsfordele. Et øget dagslysindfald øger medarbejdernes komfort, sundhed og produktivitet. Et godt dagslysdesign kan også være med til at gøre sikkerhed til en driftsmæssig prioritet. Uanset om der er tale om et lager, en fabrik eller et hovedkontor, kan VELUX Commercial hjælpe dig med at vælge den sikreste løsning.

Sophie Amalie Gaarden med glaspaneler

Når dagslys indtænkes i designet af hospitalsbygninger, har det flere fordele. Et godt dagslysindfald kan hjælpe patienterne med at restituere og forbinder os med naturen. Dette er især vigtigt for patienter, der skal restituere i en længere periode efter behandlinger eller operationer. Men det hjælper også personalet med at trives bedre i deres krævende roller. I vintermånederne kan mennesker, der lider af vinterdepression, forbedre humøret ved at opholde sig mest muligt i naturligt dagslys. Vinduer og ovenlys kan have stor indflydelse på positivitet, sundhed og produktivitet.